Proč jíst ryby ?

 



Rybí maso má v sobě něco, co ostatní maso postrádá, a co je z hlediska významu pro náš organismus velice důležité. Je navíc druhem masa s nejvyšším dietním lehce stravitelným účinkem. Rybí maso lze ihned zpracovat, nemusí vyzrávat jako ostatní maso. Je také pravda, že rychleji podléhá zkáze, ale proč jej tedy správně a včas kuchyňsky neupravit, když právě čerstvá ryba je považována za nejchutnější. Dnes jsou domácnosti vybaveny mrazáky a dokonale funkčními chladničkami, nemusí tak panovat obavy z případného nesprávného uskladnění rybího masa. Dříve tomu bylo jinak, maso se muselo nasolit a vyudit, aby se uchovalo déle.


Proč jíst častěji rybí maso

V mase ryb je velký podíl vody, ale také velký obsah plnohodnotných bílkovin, tedy asi 20 %. Samozřejmě jsou menší rozdíly u jednotlivých druhů ryb. Dále rybí maso obsahuje vitamíny A, B, D a velmi nízký obsah tuku. U skupiny ryb málo tučných (štika, pstruh obecný, okoun) nedosahuje tuk ani 5%. U skupiny tučnějších ryb jde o 9% (úhoř, síh maréna, síh peleď). Naší nejtučnější a nejvíce konzumovanou rybou je kapr, ale zde záleží na dalších okolnostech. Vliv má roční období, kdy je lovena, potravní nabídka prostředí, na intenzita přikrmování a druh krmiva nebo délka sádkování. Pak se mění kvalita rybího masa. Celkově je tedy energetická hodnota rybího masa velmi nízká a ze zdravotního hlediska je vhodná jeho zvýšená konzumace.
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky
Používáme cookies, abychom zajistili správné fungování a bezpečnost našich stránek. Tím vám můžeme zajistit tu nejlepší zkušenost při jejich návštěvě.

Pokročilá nastavení

Zde můžete upravit své preference ohledně cookies. Následující kategorie můžete povolit či zakázat a svůj výběr uložit.

Bez nezbytných cookies se neobejde správné a bezpečné fungování našich stránek a registrační proces na nich.
Funkční cookies ukládají vaše preference a uzpůsobí podle nich naše stránky.
Výkonnostní cookies monitorují výkon našich stránek.
Díky marketingovým cookies můžeme měřit a analyzovat výkon našeho webu.