Proč jíst ryby ?

 



Rybí maso má v sobě něco, co ostatní maso postrádá, a co je z hlediska významu pro náš organismus velice důležité. Je navíc druhem masa s nejvyšším dietním lehce stravitelným účinkem. Rybí maso lze ihned zpracovat, nemusí vyzrávat jako ostatní maso. Je také pravda, že rychleji podléhá zkáze, ale proč jej tedy správně a včas kuchyňsky neupravit, když právě čerstvá ryba je považována za nejchutnější. Dnes jsou domácnosti vybaveny mrazáky a dokonale funkčními chladničkami, nemusí tak panovat obavy z případného nesprávného uskladnění rybího masa. Dříve tomu bylo jinak, maso se muselo nasolit a vyudit, aby se uchovalo déle.


Proč jíst častěji rybí maso

V mase ryb je velký podíl vody, ale také velký obsah plnohodnotných bílkovin, tedy asi 20 %. Samozřejmě jsou menší rozdíly u jednotlivých druhů ryb. Dále rybí maso obsahuje vitamíny A, B, D a velmi nízký obsah tuku. U skupiny ryb málo tučných (štika, pstruh obecný, okoun) nedosahuje tuk ani 5%. U skupiny tučnějších ryb jde o 9% (úhoř, síh maréna, síh peleď). Naší nejtučnější a nejvíce konzumovanou rybou je kapr, ale zde záleží na dalších okolnostech. Vliv má roční období, kdy je lovena, potravní nabídka prostředí, na intenzita přikrmování a druh krmiva nebo délka sádkování. Pak se mění kvalita rybího masa. Celkově je tedy energetická hodnota rybího masa velmi nízká a ze zdravotního hlediska je vhodná jeho zvýšená konzumace.
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky